torsdag 29 september 2011

Cirkus

Jag var på cirkus häromveckan med Gabriela och hennes två systrar med respektive familj och barn, våra små sobrinas Fiorenza och Carolina, vilket var en ganska trevlig avslutning på en långhelg. Det hade nämligen varit långhelg i Chile då man återigen skulle fira ett helgon. I sann sekulär anda visste dock ingen av de kanske 10 chilenarna som jag frågade vilket helgon det var som skulle firas utan man gladdes helt enkelt åt en extra helgdag.

Hur som haver hade en resande cirkus satt upp sitt blinkande tält här i närheten, bredvid Avenida Panamericana Ni vet där utanför grönsaksaffären Chico de la Diligencia strax innan järnvägen, vid COPEC-macken där man svänger till höger ner mot Costaneran och Velásquez. Då vet Ni. Det var längesedan jag var på cirkus, visserligen var vi på en kinesisk cirkus i juni tror jag, men innan det måste det ha varit kanske 20 år sedan och om jag inte minns fel var det då Cirkus Scott som besökte min barndoms Danderyd.

Cirkusen bestod som sagt av ett litet tält, ett ganska ynkligt och sjaskigt sådant, där man efter att ha betalat hela 1000 CHP (13-14 SEK) och passerat ett portabelt vändkors i trä fick sätta sig på plaststolar direkt på marken. Dånande discomusik spelades upp i sprakande högtalare som stod halvt nergrävda i sanden, framförande artister hissades upp av övriga artister manuellt i sina rep och säkerhetslinor och tajor likt segelhissning på en medeltida karack och helt plötsligt sadlade presentatören om bakom scenen, slet av sig sin polyestersmoking och tog plats som trapetsartist tillsammans med tre andra grabbar varav en som tidigare hade framfört ett småfånigt och gapande clownnummer men som nu också fick extraknäcka som trapetsflygare. Alla artister var duktiga och alla gjorde de sitt för att roa folk men ibland kunde det vara lite väl mycket okoordinerade pajaserier, nästan på gränsen till det pinsamma. Men Fiorenza och Carolina skrattade och hade roligt vilket ändå var huvudsaken.

De andra tyckte sådär om cirkusen, de klagade bland annat på att cirkusen var ”pobre” ordagrant ”fattig”, och visst… den kanske inte innehöll allt som en modern nordeuropeisk cirkus kan innehålla med bekväma säten och mekaniska anordningar som hissar upp artisterna, koordinerade ljus- och ljudshower och där presentatören håller sig på marken och så vidare. Men jag måste ändå säga att trots att cirkusen som vi besökte kanske var lite pover i jämförelse med till exempel Cirkus Scott var den trevligt nog så långt från kommers och den kommersiella cirkus som är vanlig. Artisterna som deltog lever för sin lilla cirkus och de gav alla sin själ och sitt hjärta för föreställningen och det kändes faktiskt, trots de trasiga plaststolarna direkt i sanden, de rangliga och knakande träläktarna och alla repen som hängde här och var över våra huvuden som att föreställningen som vi bjöds på var den riktiga andemeningen med en cirkus. Jag har svårt att tänka mig att artisterna tjänar pengar på sin cirkus utan de brinner för sitt yrke, de turnerar land och rike kring med sitt lilla tält och alla gör sitt för att dra strån till stacken och få den lilla cirkusen att gå runt. Det var en tänkvärd upplevelse och kommer en liknande cirkus hit till Arica kommer jag definitivt att gå igen, inte för att uppleva en storslagen föreställning utan för att delta och visa lite sympati och solidaritet.

tisdag 27 september 2011

TACK!

10 små beiga dosor med blå etikett och med ett högst snusförnuftigt innehåll damp idag ner i min brevlåda. Eller åtminstone kom brevbärarn och knackade på dörren med ett paket översänt ända från gamla kontinenten till lilla mig.

Tack, L.S., du är en god kamrat!

Nu blir det en kall kvällspilsner och övrig prisfråga.

måndag 26 september 2011

Preparando la semana nueva

Padre misericordioso, gracias por darnos de Tu amor y cuidar de nuestra vida. Entregamos en Tus manos esta semana para que nos guíes a tomar las mejores decisiones y honrar Tu nombre por medio de ellas. Danos fuerzas para seguir Tu camino. Lo pedimos en nombre de Tu hijo Jesucristo, quien dio su vida por nosotros.

Amén.

söndag 25 september 2011

Lördag

Har precis tagit kol på en silverfisk som kravlade omkring i mitt badrum, så stor att jag kommer kräva att UD inför vaccineringskrav mot dem för barn under 12 år som reser hit till Chile.

Idag åkte jag på förmiddagen, efter en manlig frukost bestående av mate och empanadas de carne, iväg till Gabrielas kontor för att hjälpa till att renovera klart det och sätta upp en rejäl skylt som indikerar ESTUDIO JURIDICO. Behöver ni juridisk rådgivning när Ni befinner Er i norra Chile - kontakta mig så förmedlar jag vidare.

Nu ikväll har vi varit över en kort sväng till svåger och svägerska för att dricka chilensk afternoon tea men det blev en tidig hemgång. Nu dånar det cueca från en danstävling på idrottsanläggningen bakom kvarteret men generellt sett verkar det ligga en kollektiv betongkeps över samhället efter svirandet från förra helgen. Inga grannar som har fester, inga kompisar som har ringt oss och frågat om vi ska hitta på något. Lika bra det egentligen, vi tar nya tag inför nästa helg istället.

Annars är jag åter med i leken igen efter den årliga vårförkylningen som drabbade mig i söndags kväll och som varade nästan en vecka. Det tär att fira chilenska nationaldagen! Däremot ligger såklart frugan och snorar sedan igår eftermiddag, så nu får man ge tillbaka av passopperiet man har erhållit de senaste dagarna. Men det gör jag så gärna.
Våra peruanska DVD med Two and a Half Men, fint skrivna på med spritpenna och duktigt packeterade i små plastpåsar med färgkopierade omslag och oerhört original, har snurrat varma när jag har legat och de kommer säkert att rulla vidare i helgen.

Jag har också skaffat ny look. Borta är skägg och halvlångt hår och istället tronar en kortklippt frisyr á la sommarpojke ovanför min nakna nuna. Nej, Ni får inte se foton - jag är långt från nöjd med resultatet.


Vad händer i Sverige en lördagkväll som denna?

onsdag 21 september 2011

Bildrapport från 18 sep


Club del Huaso utanför stan





Los dos




Cueca






Baila la Cueca!





Hemma med sobrina Carolina innan asado
Que vivan Chile y Suecia!



Mannen. Grillen. Myten.




La Parrillada





Flottan paraderar i centrum






Ejército de Chile




Militärparaden i centrum





Armén nedanför El Morro

tisdag 20 september 2011

A Memorable Quote

My wife: "We are getting old"
My answer:
"I was not planning to die young."


Mi esposa: "Estamos envejeciendo".
Mi respuesta: "No tenía planeado morir joven"

-Paulo Coelho

Rapport från Fiestas Patrias

Sådärja, då var nära fem dagars firande över. Det känns idag i kroppen att det har varit 18 september här, dock inte på grund av något överdrivet alkoholintag utan snarare på ett överdrivet intag av kött, runtflängande samt brist på sömn. Jag trodde till exempel aldrig att jag skulle tröttna på asado och grillat kött... Nu blir det vegetariskt i minst en vecka framåt.

En kort lägesbeskrivning följer nedan, såhär har programmet sett ut:

Torsdag: Först färdigpyntande av hus och hem, på kvällen kom några vänner över på en öl och lite "picadas", tilltugg.

Fredag: Dansuppvisning på dagis med efterföljande asado. På kvällen en tripp till Club del Huaso utanför stan för att lyssna på cueca och smaka på chicha och knapra på empanadas och smågrillat.

Lördag: Asado hemma hos oss på kvällen.

Söndag: Dagen D. Militärparad i centrum på förmiddagen, sedan asado med släkt på eftermiddagen och på kvällen en tur till stan för att se på diverse uppträdanden.

Måndag: Sen lunch med familjen, tack och lov endast en skaldjurssoppa, och gigantisk militärparad i Santiago på TV.

Vi har haft ett fantastiskt trevligt högtidligthållande av ett fantastiskt trevligt land härnere, och jag unnar verkligen Sverige ett liknande nationaldagsfirande.

Nu ligger jag förkyld och nedbäddad, ytterligare ett tecken på att man aldrig lär sig leva efter den gamla devisen att "svettas in våren", men till mitt försvar kan jag ändå säga att det är svårt att klä på sig varmt när solen steker och det är runt 25 grader.

söndag 18 september 2011

Viva Chile

Feliz dieziocho
Trevlig nationaldag
Happy 18th

VIVA CHILE

fredag 16 september 2011

Lilla Fiestas Patrias

Hej på er!
Fredag och helg, och dan före dan före dan. Den 18 september, på söndag, firar Chile sin 201:a nationaldag och förberedelserna har pågått i veckor via reklam på TV och radio, försäljning av rödvitblått pynt och flaggor och krimskrams, nationaldansen cueca hörs från mer eller mindre alla hem och såklart har jag en spellista med cueca när jag skriver detta.

I förmiddags var jag iväg och beskådade ett uppträdande som mina sobrinas’ dagis hade satt upp. Strax utanför stan hade de hyrt en lokal med en stor trädgård, en riktig oas i öknen, där varje dagisklass fick framföra danser från Chiles olika regioner som de hade övat på länge och väl, allt från nordchilensk andinsk carnavalito via polynesisk Rapa Nui-musik till söderns Huaracha, traditionell Mapuche-musik och dans från Chiloé och naturligtvis avslutades barnens uppträdande med den självklara Cuecan där till och med de vuxna deltog nedanför scenen. Barnen var faktiskt riktigt duktiga denna gång.


Traditionell dans från Chiloé, med ett fiskenät på marken.


Någon sorts Hula-Hula från Rapa Nui


Cueca. Fiorenza står till vänster i röd klänning.


Mer Cueca.

Huaracha från Patagonien

Sedan var det dags att hugga in på krubb! Fyra utetält hade satts upp, dekorerade med ballonger i chilenska färger, dekaler och flaggor, vart och ett som serverade mat från norra, centrala och södra Chile respektive och i ett tält serverades tropisk mat och frukt från Rapa Nui. Vi åt oss igenom hela Chile, efter empanadas och Pastel de Choclo i norr for vi söderut och träffade på choripán och asado i mellersta, vi tog oss vidare till Patagonien och bekantade oss med skaldjurssoppor, rårakor av potatis och grillat lamm från södern innan vi åkte över till Rapa Nui och njöt av färsk frukt och grillad fisk. Dessvärre finns inga foton då kamerans mer eller mindre nyladdade batterier fick för sig att de var slut.

Fantastiskt trevligt och glatt, socialt och barnen var alla uppklädda i typiska klänningar och gaucho-dräkter. Chiles nationaldag är en riktig folkfest. Om det är såhär ”dan före dan före dan”, vad kommer då hända på söndag…?

lördag 10 september 2011

Lördag, tips, Perú och annat

Nu förstår jag varför det heter ”Stryktipset”. Alla lag som jag tippar på får stryk.

Igår eftermiddag åkte vi iväg en snabbtur till Tacna tillsammans med sväran och två vänner igen. Vi åt först en spektakulär lunch bestående av Soltero de queso (ost- och majssallad med koriander), sedan en tvättbalja med nygrillat kött och majskolvar och två kannor lokalt producerat vin på nyupptäckta favoritstället Patroncito strax utanför stan och sedan rullade vi tillbaka till Tacnas kaotiska stadskärna för att handla. Jag hade inget speciellt att handla just denna dag men några filmer, ett stort paket ört-té och diverse husgeråd införskaffades.

På vägen tillbaka fick jag återigen uppleva att peruanska myndigheter har en lång lång väg att vandra innan dessa kan kallas för öppna och stabila. När vi köar för pass-/ID-kontroll för att ta oss ut ur Perú kommer en lönnfet tjänsteman i uniform fram till mig och säger att ska se på mina dokument. Jag lämnar över mitt chilenska ID-kort samt inresedokument för Perú och han tittar på det, vänder och vrider och låtsas undersöka. Sedan utspelar sig följande dialog, fritt översatt från spanska:

”Nationalitet?”
”Svensk.”
"Född i?"
"Sverige."
”Ålder?”
”30.”
”Bor i?
”Arica.”
”Bor du i Chile?”
”Ja.”
”Du bor alltså i Chile?”
”Ja.”

Allt detta trots att samtliga uppgifter framkommer klart och tydligt på chilenska ID-kort, "Cédula de Identidad". Lång tystnad medans den dåren fortsätter kolla på ID-brickan. Sedan lämnar han tillbaka den, för att sedan återkomma efter två minuter. Följande dialog utspelar då sig:

”Hörru, får jag se på dina dokument igen.”
”Jaha... vassego då.”
”Reser du ensam?”
”Nej, med de här.” (Pekar mot mina medresenärer.)
”Är alla chilenare?”
”Ja.”
”Och bor alla i Arica?”
(Alla) ”Ja.”
”Och ni reser alla i grupp?”
(Alla) ”JA.”
"Och ni reser i bil naturligtvis?"
(Alla) "JA."
"Ok, då visar ni var er bil står och så tar ni fram allt ert bagage, vi behöver kolla igenom det.”
(Alla, nu smått irriterade) ”Vi har inget bagage, vi reser bara över dagen!
”Reser ni utan bagage?”
”Ja, vi reser över dagen!”
”Jaha, visa var er bil står så jag kan kolla igenom den.”

osv...

osv...

osv...

Det där överviktiga indianen ville såklart pracka mig på pengar. Han ser en 1,86 lång blond skandinav och tror naturligtvis att jag reser ensam och att jag inte kan prata spanska och att han skulle kunna plocka av mig ett par dollarsedlar. Sedan försökte han en gång till, bara för att jävlas med oss så vi hade fått anledning att muta honom. För chilenare i Perú kostar officiella tjänstemän ungefär 2000 CHP, dyrare än så är de inte. Till syvende och sist hände ingenting, han lämnade oss i fred efter en stunds tjabbande och fortsatte väl sin jakt på någon stackars ovetande turist att störa.

Det är sorgligt att dessa korrupta typer ska få representera och svärta ner Perús namn, ett land som är storståtligt, härligt, vackert och intressant på alla sätt och vis.

onsdag 7 september 2011

Stefan Liv

1 OS-guld
1 VM-guld
1 VM-silver
2 VM-brons
3 SM-guld
1 SM-silver

Stefan Liv måste vara en av de mest meriterade spelarna som Sveriges ishockey har haft på senare tid. Han var en av mycket få andra svenska spelare, och den ende målvakten i världen, i skaran som någonsin lyckats vinna ett OS-guld och ett VM-guld i ishockey under samma år, 2006.

Jag minns när jag bodde utanför Jönköping för hela elva år sedan och ibland gick iväg till Kinnarps Arena för att kolla en hockeymatch, Stefan Liv stod i HV 71: s mål redan då och han gjorde det mycket bra. Hockey är väl inte min favoritsport och HV 71 är då verkligen inte mitt favoritlag men ändå känner jag idag mig smått chockad över den tragiska nyheten att Sveriges landslagsmålvakt, en av de bästa som Tre Kronor har haft, har omkommit.

Q.E.P.D.

tisdag 6 september 2011

Helg igen...

... och ASADO igen!


I övrigt: ska Europas sämsta landslag verkligen behöva få en spelare utvisad för att Sverige ska lyckas vinna mot dem?

fredag 2 september 2011

Fnys

Det ska fan ha Sverige och Chile som favoritlandslag… Dagen förstördes av två avgörande mål i de sista matchminuterna i favör Ungern i EM-kvalmatchen mot Sverige och Spanien i träningslandskampen mot Chile.

Chile spelade stundtals förvånansvärt bra mot världsmästarna och europamästarna från Iberia och ledde helt rättvist med 2-0 efter första halvlek. 2-0 med stor mersmak, jag hade inte varit förvånad om La Roja hade krutat in både ett och två mål till. Andra halvlek var lika överlägsen spansk som den första hade varit chilensk, spanjorerna började spela som de mästare de är och man började känna igen dem. Cesc Fábregas' 2-2 – kvittering var mycket väntad och och oavgjort hade varit ett rättvist resultat men naturligtvis sätter myglande sydeuropéer och en domare utan civilkurage stopp för det. Jerome Laperriere es un maricón hijo de puta... Ett par spanska filmningar under de sista 20 minuterna och La Roja får två man utvisade, sedan en sista spansk filmning i chilenskt straffområde i 92:a matchminuten av Álvaro Arbeloa med påföljande straffspark och Spanien går segrande ur en ”vänskaps”match som avslutas med ett jättebråk där till och med avbytare deltar.

Suck

Hur Sverige spelade vet jag inte då jag inte hade äran att bevittna landslagets kvalkamp mot Ungern men en snabb rapport från Tayta indikerade att de blågula spelade mycket dåligt. Nåja alla lag kan ha en dålig speldag, nya friska tag till nästa match pojkar, och se nu för bövelen till att ta Er till EM. Med laget som Sverige har i dagsläget borde en EM- eller VM-plats inte ses som en bedrift som det gör idag, det borde anses vara ett minimikrav. Blågult idag är inte Blågult på 80-talet då våra bästa spelare lirade i norska eller belgiska ligan och resten i Allsvenskan. Sverige har idag spelare i bra lag i England, Italien, Tyskland och Holland och med det spelarmaterialet landslaget tillhandahåller borde Blågult kunna ta sig till varje stort mästerskap.

torsdag 1 september 2011

Utbildning. Samt en rättelse av mig själv.

Samtidigt som sensommarvärmen hemma i gamla Svedala värmer det frusna landet i norr, och samtidigt som vårsolen hemma i nya Arica värmer kropp och själ och ett salt hav cirka 300 meter bort är vår huvudstad Santiago 200 mil söderut fortsatt lamslagen av alla dessa så kallade protester. Studentprotester som nu har pågått i över ett halvår och som sedan en tid tillbaka har urartat till rena upplopp, kravaller, stölder, plundringar, bränder och dödsfall. Så kallade studentdemonstrationer som används som alibi för att helt enkelt ställa till med bekymmer för Santiagos befolkning då avspärrningar, kapade och brinnande lokalbussar, barrikader, kriminella plundringsgäng och skärmytslingar polis och ”demonstranter” emellan gör tillvaron outhärdlig för de santiagobor som varje dag tvingas uppleva att deras stad mer och mer liknar en krigszon á la Libyen.

Protesterna gäller nu som då reglerna för högre utbildnining i Chile.


Jag har tidigare skrivit att jag är helt och hållet emot det penningbaserade utbildningssystemet i Chile, där platser på universitet kostar pengar. Det är jag fortfarande rent principiellt, men däremot måste jag korrigera mig själv när det gäller en sak: att lösningen på utbildningskonflikten skulle vara att göra utbildningen gratis och kostnadsfri är, som det ser ut nu, snarare att öka ett existerande problem, och jag ska förklara varför. Det är en del andra frågor som behöver lösas INNAN kostnadsfrågan kan diskuteras, inser jag nu. Det är principiellt ganska självklart enligt mig att högre utbildning ska kunna erbjudas samtliga medborgare som har tillräckliga betyg eller uppfyller tillräckliga krav för att bli antagen, och inte där antalet 100-dollarsedlar i plånboken har avgörande.

För det första lider Chile en av en kraftig inflation av universitet, och i slutändan även en inflation av akademiker. Chile har 14 statliga universitet runt om i landet, varav ett är Universidad de Tarapacá de Arica här i Arica med sina tre campus Velásquez, Saucache och Azapa. Utöver dessa 14 finns långt över 100 privata universitet. Föreställ Er det: i ett land med dryga 17 miljoner invånare finns långt över 100 akademiska institutioner med universitetsstatus. Bara i Arica, med 200 000 invånare, finns 5 stycken: Universidad Santo Tomás, Universidad del Mar, Universidad Los Lagos, Universidad Arturo Prat samt INACAP. Termin efter termin, år efter år, skjutsar dessa universitet ut nybakade akademiker på en arbetsmarknad alltmer bräddfull av desamma. Chiles arbetsmarknad och tillgång på arbeten klarar inte av överflödet av akademiker, punkt slut. Chile har en relativt låg arbetslöshet men ändå går tusentals läkare, advokater, ingenjörer, lärare och journalister utan anställning och med studieskuldberget växande, just på grund av att arbetsmarknaden inte har kapacitet för alla dessa nyutexaminerade akademiker. Skulle man i dagsläget göra utbildningen kostnadsfri skulle man öppna ännu fler kranar som fyller på det redan översvämmade badkaret med droppar av nyutbildade. Visst vore det underbart om alla dessa kunde hitta arbete så fort de tog steget ut i arbetslivet, men dessvärre ser inte samhället ut så. Chile lider av ett överflöd av akademiker, Chiles arbetsmarknad kan inte föda alla akademiker som efter fem, sex, sju år av intensiva studier hoppas på en bra anställning. Tråkigt men sant.


Nu ska Ni inte tro att jag anser att bara vi slår igen landets alla små privata universitet så blir allt bra igen. Absolut inte. Men att stänga åtminstone hälften av dessa institutioner är faktiskt nödvändigt för att hjulet mot ett bättre utbildningssystem i Chile ska kunna rulla framåt mot ett resultat. Steg nummer ett är att slå igen eller åtminstone omorganisera en stor del av de privata och rent vinstdrivande universiteten. Det som Chile behöver istället för alla dessa små universitet som pytsar ut akademiker på löpande band är fler yrkesutbildningar. Fler exempelvis elektriker, hantverkare, bilmekaniker, rörmokare, byggnadsarbetare, under- och sjuksköterskor, administratörer osv. osv. En minskning av antalet högre läroverk och fler yrkesutbildningar och dessutom med gratis och kostnadsfri utbildning kommer, anser jag, leda inte bara till ett mer rättsvist utbildningssystem utan även till en kompetenshöjning bland landets akademiker och landets unga samt en säkning av arbetslösheten. Samtidigt som överskottet av akademiker är märkbart, lika märkbart är bristen på kompetent yrkesfolk. Jag har ju tidigare beskrivit hur folk här i norra Chile åker över till Perú för att få saker och ting ordnade, till och med bilen mekas på andra sidan gränsen. Det chilenska samhället skulle må mycket bra av färre akademiker och fler yrkesutbildade och dessutom ett högre utbildningssystem som är kostnadsfritt och välkommet för samtliga som uppfyller kraven på intagning.

Sedan generellt sett, är utbildningsdelen bara en av många delar av det chilenska samhället som behöver förbättras. Vi kan skriva spaltmeter om sjukvården, säkerheten, minimilönen och så vidare… Chile ligger många många och långa steg framför sina grannar här i Sydamerika och det ska man vara stolta och glada för men visst, Chile har kvar att arbeta med. Rätta mig om jag har fel.