fredag 16 september 2011

Lilla Fiestas Patrias

Hej på er!
Fredag och helg, och dan före dan före dan. Den 18 september, på söndag, firar Chile sin 201:a nationaldag och förberedelserna har pågått i veckor via reklam på TV och radio, försäljning av rödvitblått pynt och flaggor och krimskrams, nationaldansen cueca hörs från mer eller mindre alla hem och såklart har jag en spellista med cueca när jag skriver detta.

I förmiddags var jag iväg och beskådade ett uppträdande som mina sobrinas’ dagis hade satt upp. Strax utanför stan hade de hyrt en lokal med en stor trädgård, en riktig oas i öknen, där varje dagisklass fick framföra danser från Chiles olika regioner som de hade övat på länge och väl, allt från nordchilensk andinsk carnavalito via polynesisk Rapa Nui-musik till söderns Huaracha, traditionell Mapuche-musik och dans från Chiloé och naturligtvis avslutades barnens uppträdande med den självklara Cuecan där till och med de vuxna deltog nedanför scenen. Barnen var faktiskt riktigt duktiga denna gång.


Traditionell dans från Chiloé, med ett fiskenät på marken.


Någon sorts Hula-Hula från Rapa Nui


Cueca. Fiorenza står till vänster i röd klänning.


Mer Cueca.

Huaracha från Patagonien

Sedan var det dags att hugga in på krubb! Fyra utetält hade satts upp, dekorerade med ballonger i chilenska färger, dekaler och flaggor, vart och ett som serverade mat från norra, centrala och södra Chile respektive och i ett tält serverades tropisk mat och frukt från Rapa Nui. Vi åt oss igenom hela Chile, efter empanadas och Pastel de Choclo i norr for vi söderut och träffade på choripán och asado i mellersta, vi tog oss vidare till Patagonien och bekantade oss med skaldjurssoppor, rårakor av potatis och grillat lamm från södern innan vi åkte över till Rapa Nui och njöt av färsk frukt och grillad fisk. Dessvärre finns inga foton då kamerans mer eller mindre nyladdade batterier fick för sig att de var slut.

Fantastiskt trevligt och glatt, socialt och barnen var alla uppklädda i typiska klänningar och gaucho-dräkter. Chiles nationaldag är en riktig folkfest. Om det är såhär ”dan före dan före dan”, vad kommer då hända på söndag…?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar