lördag 20 augusti 2011

Det chilenska köket

En sak som är säker i denna region är att man året om kan njuta av färsk frukt och färska grönsaker. Trots att det är "vinter" går det alltid att få tag på färska och lokalt odlade primörer på marknader som får Bondens Egna Marknad hemma i Sverige att blekna i jämförelse och idag var vi iväg på en grönsaksferie för att fylla på vårt förråd av frukt och grönt. Det är rätt kul att gå dit, ett potpurri av färger och oväsen möter en. Man tittar stort åt morötter stora som squash och en gul lök stor som en handboll, förvånas över de billiga priserna och man baxar sig igenom folksamlingen och hör hur indiankvinnorna Pocahontas, Sacagawea och Robert Wells försöker överrösta varandra när de ropar ut sina varor och priser.



Hutlöst billiga priser förövrigt... vad sägs till exempel om 1.50 kr för ett salladshuvud, 5 kr för 1 1/2 kilo morötter, 3 kr för ett kilo gröna äpplen, 10 kr för en ananas på nästan tre kilo, 1.50 för en stor knippa färsk koriander eller 1.50 för två hekto vårlök?



Vi inhandlade dock mycket mer än så, bland annat avocado, locotopeppar, kronärtskockor och skafferiet är nu fullt av godsaker och jag kunde börja laga till en något sen lunch. Den pebre som jag lyckades få till av en del av det inhandlade blev förresten en riktig 10.



Chilensk mat i allmänhet är utsökt, dock så måste jag ändå säga att peruanerna tar täten över Chile med sina Lomo Salteado, Ají de Gallina och Soltero de Queso. Men den chilenska gastronomin är av hösta klass och mycket väl värd att rekommendera, och faktiskt är "vardagsmaten" inte så jätteolik den svenska diton. Mer moderat och varierad till exempel än våra köttätande grannars på andra sidan bergen (Argentina) som äter kött i alla former kanske 5 gånger i veckan.

Lunchen är det viktigaste målet på dagen i Chile och en av de "vanligaste" maträtterna som ganska många äter till vardags är vanlig ugnsstekt kyckling med ris och sallad, eller möjligtvis en "Pollo Arvejado", kyckling med grönsaker kokat i ugn. Grytor med linser eller bönor hör också till vanligheterna vid vegetariska tillfällen och tack och lov har vi i Arica vår lokala fiskmarknad där man varje förmiddag kan köpa nyfångad svärdfisk. Svärdfisken är en höjdare men kyckling och bönor kanske inte är det roligaste. Däremot finns en uppsjö av mer traditionella maträtter som man unnar sig på helgen eller vid fest, framför allt för att de tar lång tid att förbereda under en arbetsdag.

Här kommer en liten rangordning på det som jag uppskattar mest med det avlånga landets mer traditionellt kulinariska utbud:

(1.) Asado
Står egentligen utanför listan då det dels inte är vardagsmat men också för dess helt överlägsna seger vid en eventuell rangordning.

1. Pastel de Choclo
”Majspaj”. En ganska typisk nordchilensk maträtt, pajen liknar den svenska potatis- och köttfärspajen men där potatismoset är utbytt mot en majsgröt. Ohotad etta, sanslöst smarrigt och som jag snart hoppas kunna tillaga själv. Svärmors Pastel de Choclo är faktiskt bland det bästa jag någonsin har provat.

2. Pastel de Jaiba
”Krabb-paj”, ordagrant översatt. Tag en färsk Stilla Hafvskrabba, koka den och gröp ur, tag hvara på allt ätbart. Blanda krabbans delikata kött med en smula ströbröd, en skvätt mjölk och rifven ost, fyll ett av de tomma krabbskalen med smörjan och gratinera i ca. 10 minuter. Njut sedan av något av de bästa som Havet kan erbjuda.

3. Ceviche
Tärnad och rå Stilla Havsfisk med majs, hackad lök, koriander och ají, tillagat i en citron- eller limejuice. Låter inte så smakfullt på pappret men är den korrekt tillagad är det en ren delikatess.

4. Empanadas
En av Chiles nationalrätter och jodå, det är snabbmat, jag vet. Men en bra empanada de carne, köttpirog, sitter helt enkelt aldrig fel! Framför allt uppskattas dock de lite mer ovanliga empanadas med en fyllning av smältost och nyfångade skaldjur; krabba, spindelkrabba eller havskräfta. Spindelkrabban är min favorit. Godis!

5. Cazuela
En till av de chilenska nationalrätterna och det kan mest liknas vid en mustig köttsoppa med rejält tilltagna bitar av potatis, pumpa, sötpotatis och kött eller kyckling, samt ordentligt kryddad med koriander. Smakar bra och kan väl kanske jämföras med husmanskost. Smakar bra men då det är svärmors favoriträtt och hon alltid bjuder in på lunch såfort hon lagar den (vilket är ganska ofta, och ve den som tackar nej då svärmor har lagat lunch...) har den dock blivit lite tjatig på sistone.


Tillbehör:

1. Ají Pebre
En läcker kryddstark tomat- och löksalsa med RIKTIG sydamerikansk chilipeppar (Locoto) och koriander. Finns, eller snarare BÖR FINNAS på varje dukat bord.

2. Ensalada Chilena
”Chilensk sallad”, skivad tomat, finhackad gul lök som legat en stund i kallt vatten för att få bort det mest pikanta samt finhackad koriander och salt. Svårare än så är det inte.

3. Ensalada de Choclo
En majssallad. Om än ännu enklare att förbereda: Koka färska majskolvar med lite salt, skala av majsen och rör ihop med en majonnäs-sås.

4. Palta
Avocado. Äts överallt i Chile och till nästan vad som helst. I sallader, som guacamole, på mackan, på hamburgaren, vid sidan av köttbiten, på varmkorven… Ingen chilensk mat utan palta, och sommaravocadon här har ingen konkurrens i världen när det gäller storlek och smakfullhet.


Desserter

1. Mote con Huesillo
Återigen en typiskt nordchilensk liten sak som äts iskallt i höga glas, både som mellanmål och som dessert. Består av vetepuffar och en lagrad persika samt dennas kanelkryddade saft. Mycket sött, uppfriskande och nästan lite juligt.

2. Helado
Glass. Den chilenska glassen är av högsta kvalité.

3. Leche asada
"Grillad mjölk". Kan närmast jämföras med crème brûlée.

Att dricka till:
Utsökta chilenska viner såklart. Annars slinker alltid iskall Cristal eller Escudo, som är de största ölsorterna, ner. Chilenaren i allmänhet dricker dock väldiga mängder läskedrycker och de vanligaste är förrutom Coca Cola Companys tre flaggskepp de sötsliskiga och inte särskilt goda inhemska märkena Bilz och Pap, endast med naturliga smakämnen.

3 kommentarer:

  1. Mmm...magen kurrar och det är dags att sova! Hur ska detta gå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 16:44? Magen kurrar? Sova? Många frågor?!

      Radera
    2. Qué? "många frågor"? Qué quieres decir?

      Radera