onsdag 17 augusti 2011

Förkylning, Familjetillskott och Ambassader...

Har ådragit mig en förkylning… hur svårt ska det vara egentligen att följa De Äldre och Vises ord om att ”Svettas in våren”? Det blir en innedag idag med sopplunch och siesta, inte mycket att göra åt. Dock glädjer jag mig mycket mycket åt den trevliga nyheten om att D.K.H. Kronprinsessan och Prinsen väntar barn! Äntligen kommer det svenska kungahuset att få en arvinge som för en tusenårig tradition vidare.

En annan glädjande nyhet (visserligen ett par dagar gammal nu) är också den att regeringen och Riksdagen genom Alliansen och Socialdemokraterna tillsammans äntligen tagit sina förnuft till fånga och nu skjutit till anslag till utrikesförvaltningen så att inte fler svenska ambassader stängs. Det innebär bland annat att Sveriges representation i Buenos Aires fortlever vilket inte bara är trevligt sådär i största allmänhet utan faktiskt också nödvändigt. Ambassaden i Sydamerikas Paris, Buenos Aires, är en av de allra äldsta i staden med 105 år på nacken och den representerar Sverige även i de kringliggande länderna Bolivia, Uruguay och Paraguay. Sverige har en ganska stor representation framför allt i Argentina genom Svenska Kyrkan, en svensk skola och ett antal stora företag som Volvo, Ericsson, ABB och Tetra Pak. Men faktum är också det att i provinsen Misiones i norra Argentina, finns en stad med blonda svensktalande ättlingar till immigranter från Sverige. I slutet av 1800-talet anlände närapå 10 000 svenskar till Brasilien, utlovade guld och gröna skogar. Gröna skogar fanns i överflöd men inte tillgängliga och det fanns verkligen inget guld. De svenska immigranterna tar då sitt lilla medhavda pick och pack och beger sig över gränsen till Argentina där de grundar en liten by som till en början hette Villa Svea, Sveabyn, men som nu heter Oberá och har vuxit till en stad på cirka 50 000 invånare. 2000 av dessa är fortfarande svensktalande, Olaus Petri-kyrkan står mitt i staden och höll predikan på svenska fram till 1973 och svenska Carl von Linné-skolan tar emot sina elever, dock upphörde den helt svenskspråkiga undervisningen år 1952.

Handeln med Argentina ökade cirka 13 % förra året jämfört med året innan. Sverige exporterade till Argentina för 1,7 miljarder kronor under 2010, inga jättesummor globalt sett, men ändå tillräckligt för att bibehålla en representation. Det finns endast 5 länder inom EU som inte har representation i Argentina: Cypern, Estland, Lettland, Luxemburg och Malta. Sverige var på väg att bli det sjätte landet i den skaran. Tack och lov blir det inte så nu utan Sverige fortsätter att ha aktivitet i kontinentens näst största land, med 13 svenska storföretag närvarande och en svensktalande minoritet i Misiones.

Hur mycket hade då staten sparat in på nedläggningen av representationen i Buenos Aires, om nu det knasiga åtstramningspaketet väl hade gått igenom? Enligt inofficiella siffror cirka sju miljoner kronor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar