tisdag 30 augusti 2011

En av mina svägerskor var här hemma hos oss på eftermiddagen. Hon bad om att få låna min dator en stund och hon surfar in på sin dotters, min sobrina, skolas hemsida. Där finns tydligen ett intranät som endast föräldrar och lärare har tillgång till, ett intranät som i huvudsak fungerar på så sätt att lärarna skriver och föräldrarna läser. Förutom tillgång till elevens hela schema kan föräldrarna även få information om provresultat, närvaro och frånvaro, eventuella sena ankomster och anmärkningar samt påföljder, betygsnivåer, kommande prov och läxförhör och allmänna kommentarer om eleven. Kort sagt kan föräldrarna direkt få veta precis hur det går för deras barn i skolan, svart på vitt, utan krusiduller, lögner eller bortförklaringar.

Uppfostran och intresse för barnens skolgång i Chile – otänkbart och integritetskränkande i Sverige.

5 kommentarer:

  1. Hur vet du att det inte finns i Sverige?

    SvaraRadera
  2. Vi har det. It´s called Dexter! Sen ligger det i föräldrarnas eget intresse att gå in och följa barnen och det är väl en annan femmma. Men från och med förskolan så dokumenteras frånvaro, schema och andra allmänna kommentarer om eleven/barnet på Dexter. Annars finns det numera läroplattformar som It´s learning som gäller just kommande prov, läxförhör, betygsbok osv. Kanon dock att det finns i Chile med!

    SvaraRadera
  3. @L.S.: Jag VET inte. Jag bara tog det för givet.

    @Frida: Tack för kommentaren! Intressant att läsa din kommentar, bra att det finns tillgängligt i Sverige också. Tilläggas bör dock att mitt inlägg var en smula ironiskt menat och som sagt tog jag bara för givet att systemet inte skulle finnas i Sverige.
    Saludos!

    SvaraRadera
  4. I exakt samma utformning finns det möjligen inte. Ett problem är att det inte har avsatts tid för detta och lärarna får ändå fler undervisningstimmar. Nu är de inte bara lärare, kuratorer, curlingmammor och biträdande bästis. De ska dessutom lägga dyrbar tid på liknande utan att det sätts av tid för det.I exakt samma utformning finns det möjligen inte. Ett problem är att det inte har avsatts tid för detta och lärarna får ändå fler undervisningstimmar. Nu är de inte bara lärare, kuratorer, curlingmammor och biträdande bästis. De ska dessutom lägga dyrbar tid på liknande utan att det sätts av tid för det.

    SvaraRadera
  5. Förstår din ironi och du har rätt i det du skriver. För visst har vi idag vår käre vän Dexter men trots att man kan välja fliken "anmärkning" och där under skriva om elevens beteende under lektionen så är det få som vågar/får av rädsla för föräldrar som hävdar att barnen blir kränkta genom att belysa att eleven kom sent, utan lämpligt material samt störde arbetsron. När det dessutom sanktioneras uppifrån ledningen som av rädsla för en anmärkning av skolinspektionen blir man lite lätt trött...undervisa i Chile?

    SvaraRadera