onsdag 31 augusti 2011

Tecken på att ni har vistats länge i Chile

Utan inbördes rangordning.


1. Tjänar Ni över 60 000 CHP (ca 900 SEK) i månaden räknas Ni enligt chilensk standard inte längre som fattig.

2. Ni blir inte längre magsjuk av att äta något från ett primitivt gatukök.

3. Ni niar mer eller mindre alla Era medmänniskor. Till och med föräldrar nias i Chile.

4. Bor Ni i norr är det troligt att Ni aldrig handlar något nödvändigt i Er stad. Istället gör Ni utflykter till Tacna i Perú, Chiles motsvarighet till Ullared.

6. På en ostmacka brer Ni inte smör, först bres majonnäs, sedan läggs ost på och ovanpå osten ringlas sedan ketchup.

7. Om Ni upplever en motgång i livet, ser eller hör något som Ni inte tycker om får hela landet Chile skulden för det.

8. Ni har inte bara en utan upp till fyra mobiltelefoner, alla med olika nummer och alla knutna till olika operatörer, bara för att det är gratis att ringa till någon med samma operatör som Er.

9. Ni är alltför upptagen med att oroa Er för nästa tsunami att Ni inte märker att nummer 5 på listan saknas.

10. Ni skrollar upp för att bekräfta detta.

11. Varje morgon skakar Ni ur alla kläder ordentligt för att få bort eventuella äckliga Arañas de Rincón, hörnspindlar. Små, illvilliga och ack så aggressiva och giftiga spindlar som faktiskt tar livet av mellan 10 och 15 personer i Chile varje år.

12. Ni börjar omvärdera Er tidigare stora skepsis gentemot svart magi och voodoo, på grund av alla smått läskiga historier Ni får höra.

13. När Ni får ett papper, varde det månde, tittar Ni misstänksamt på det då det saknar stämplar, underskrifter, registreringsnummer, certifikat och vattenstämplar från Notarius Publicus, kommunen, regionen, polisen och Registro Civil.

14. Ni äter inte längre en ordentlig middag. Istället serverar Ni så kallad ”once”, en kopp té och bröd med pålägg och naturligtvis mosad avocado, palta.

15. På tal om palta: Ni mosar avocado till mer eller mindre allt ätbart.

16. Er bil tvättas med fanatikerns iver. Minsta lilla smuts på bilens lack och raka vägen till biltvätten hastas.

17. Det allmänna skvallret om TV-kändisar, den så kallade ”Farándula”, är så påtagligt och så intensivt att Ni dras med i det mot Er vilja.

18. Er dag kan inte längre inledas på ett korrekt sätt utan ett glas färskpressad juice och rykande mate.

19. Ni är numera så van vid jordskalv att Ni inte ens höjer ögonbrynen då det skakar och mullrar, slår i fönster och knakar i väggar. Samtidigt går Ni oroat och inväntar nästa BFE, Big Fucking Earthquake, som tros inträffa mer eller mindre när som helst.

20. Stearinljus är inte någonting Ni tänder för att öka nivån på fredagsmyset. Det är något som ligger i kökslådan för att kunna tändas vid nästa strömavbrott.

3 kommentarer:

  1. Hola Fredik, estamos planeando nuestro viaje a Chile, pero después que mi marido que es Sueco leyó esto se asusto jijiji, la verdad es que es todo verdad, me rei mucho y mi marido tambien. Espero que te encuentres bien en Chile ya que es un país que entrega mucho cariño. Saludos desde Suecia ,
    Tania

    SvaraRadera
  2. Hola Tania gracias por tu comentario! Me alegro que esta pequeña lista te haya gustado, nosotros que conocemos a este país maravilloso, que de verdad entrega harto cariño, conocemos las cosas que distinguen la vida aquí!
    Saludos de Arica!

    SvaraRadera
  3. Haha, fan vad roligt. Vet att det var länge sen du skrev det här men jag råkade hitta hit när jag sökte efter recept på pastel de choclo :) Är själv chilenare men mestadels uppvuxen i Sverige och jag kan fan inte vänja mig vid att äta bröd med palta i stället för middag varje dag!

    SvaraRadera