fredag 12 mars 2010

Riksdagens beslut om "folkmordet"

Igår beslutade Sveriges Riksdag att efter en motion av Socialdemokraterna klassa händelserna i Anatolien med början 1915 och som ledde till miljoner människors död för "folkmord". Enligt den oficiella berättelsen dödades miljontals kristna, framför allt armenier men även kaldéer, pontiska greker, assyrier och syrianer, av de så kallade "ungturkarna" när dessa skulle konsolidera den moderna turkiska nationen ur de sönderfallande resterna av det Ottomanska Imperiet.

Beslutet antogs i plenisalen igår tack vare, eller främst på grund av, att fyra borgerliga ledamöter röstade för den socialdemokratiska motionen.

Jag lägger inte någon värdering hit eller dit med denna text. De kristna folken med rötter i Anatolien säger en sak, turkarna hävdar en annan sak. Jag känner till båda versionerna, jag VET inte vad som hände, och jag vill inte ta ställning om denna faktiskt känsliga fråga innan jag VET något till 100 %. Jag vill bara säga hur otroligt FEL det är att göra politik av historien.

Det är INTE en politikers uppgift att ta beslut om denna fråga. Det är en historikers uppgift!

Resultatet av detta olyckliga beslut är att Turkiet kallar hem sin ambassadör från Sverige, Sveriges ambassadör i Turkiet kallas denna morgon upp till turkiska UD och premiärminister Recep Tayyip Erdogan ställer in en resa till Sverige längre fram i vår. Men det mest allvarliga är att försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenien kommer att skadas.

Allt för att Riksdagen inte kan hålla fingrarna borta från historien och ägna sig åt det som de ska ägna sig åt.

Detta beslut hjälper INGEN. Inte ens armenierna eller de andra kristna folkslagen.

Turkiet och Armenien har aldrig haft några diplomatiska förbindelser. Gränsen mellan länderna har varit stängd sedan 1921 och även om inte några regelrätta strider har förekommit har mindre skärmytslingar om gränser och kränkningar av territorier ägt rum. Flaggor har bränts i båda länderna, politiska mord har genomförts av båda sidorna (senast mordet på turk-armeniern Hrant Dink 2007).

På senare år har dock en LITE mer vänskaplig ton i relationerna börjat höras. Armeniska politiker har rest till Ankara och vice versa för att diskutera en uppmjukning i relationerna mellan länderna. Man har diskuterat diplomatiska förbindelser och man har beslutat att tillsätta en gemensam historiekommission för att utreda vad som hände under dessa mörka år. Bra idé. Det är så historiska kontroverser ska lösas.

Dessa försök till försoning kommer förmodligen nu att stöta på ganska hårda hinder. Detta på grund av att de enda som på riktigt kan glädjas åt beslutet är de som inte vill ha försoning och fred i regionen. Ultranationalister och krigsivrare. På båda sidor.

Sverige är dock inte ensamma. Ett antal nationella parlament inom EU har redan tagit beslutet att omnämna händelserna 1915 för folkmord.

DET ÄR INTE POLITIKERS UPPGIFT ATT BEDÖMA HISTORIEN!

Låt historiker sköta det istället! Och lämna sedan turkarna och armenierna ifred så de äntligen kan komma till ett avslut och en försoning. Turkiet och Armenien har ganska länge styrts av hökar, som har bevakat sina revir med aggresivitet. Mellan dessa kan inga förhandlingar ske. Men nu verkar det som att duvor med en vilja att prata äntligen kan tänka sig att diskutera frågan. Låt dessa duvor sköta det här, och lämna dem ifred.

Politiker ska inte besluta om historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar