måndag 27 september 2010

Hugo Chávez och Venezuela

Idag är det parlamentsval i Venezuela, och landet är splittrat. Ska "landsfadern" och presidenten Hugo Chávez få fortsatt förtroende att genomdriva sina marxistiska experiment och förstatligande eller ska Venezuela äntligen lyckas bryta en ganska lång tid av bolivarianskt styre?

Hugo Chávez har kunnat härja helt ostört i det karibiska landet sedan 2005. Detta sedan parlamentsvalet nämnda år, då oppositionen i protest mot Chávez och hans mer eller mindre diktatoriska styrelsesätt bojkottade detsamma. Resultatet? 100 % av det venezolanska parlamentets platser gick naturligtvis till Cháveztrogna politiker vilket i sin tur har medfört en total chavistisk kontroll över landets politiska utveckling. Vad den protesten och bojkotten från oppositionens sida skulle vara bra för övergår mitt förstånd.

Chávez är en dåre. En misslyckad och avdankad militär som har fått för sig att han är arvtagare till och ende rättmätige fanbärare av Libertador Simón Bolívars utopiska dröm att ena de latinamerikanska nationerna till en enda klasslös stat, byggd på Upplysningens idéer. Att Libertador Simón Bolívar själv relativt omgående avfärdade sin egen idé på grund av oöverkomliga skillnader inom historia, kultur, ekonomi, utveckling och faktiskt etnicitet de nyfödda latinamerikanska nationerna emellan tycks Chávez glömma bort i sin bolivarianska retorik. Däremot är han ivrig med hätska uttalanden mot USA och Europa, allvarliga hot om krig mot grannlandet Colombia , omfattande förstatligande av stormarknadskedjor, industrier och även vanliga butiker, beslagtagande och nedläggande av oppositionella mediakanaler och tystande av oppositionella politiker.

Idag är det parlamentsval igen i Venezuela, och oppositionen verkar äntligen ha kunnat enas, och visa upp ett stabilt alternativ mot Chávez socialmarxistiska styre. Mesa de la Unidad Democrática - Enighetens Demokratiska Plattform. Denna koalition består av ett antal liberala och konservativa partier och kommer med största sannolikhet inte vinna majoritet i parlamentet. Men förhoppningsvis kan de bryta Chávez' självgoda envälde och hindra landet från att hamna i ett ekonomiskt och politiskt kaos. Faktum är dock att Hugo Chávez är omåttligt populär bland landets fattiga, och hans parti Partido Socialista Unido de Venezuela - PSUV (Venezuelas Förenade Socialistiska Parti) kommer att ha fortsatt majoritet i parlamentet även efter dagens val. Men förhoppningsvis får Venezuela en opposition att räkna med, som kan agera ytterligare vågbrytare mot den västervåg som svept över den latinamerikanska kontinenten men som nu tycks mattas av, inte minst med tanke på utgången i presidentvalet i Chile förra året, då högerpartiet Renovación Nacionals Sebastián Piñera utropades till segrare.

På tal om ingenting: här kan ni läsa några av de viktiga förslag som Chávez har lagt fram (och även fått igenom) under sin tid som enväldig president:
-Förbjudande av Barbiedockor
-Förbjudande av Coca Cola Zero
-Hota Toyota med landsförvisning om inte dessa tar fram en speciell "venezolansk bil"
-Statligt kreditkort som endast går att använda på statliga supermercados (detta läste jag om i dagens Aftonblad)

Observera: Ett STATLIGT kreditkort, med kredit som STATEN ger, som endast går att använda i STATLIGA butiker. Med andra ord: staten lånar ut krediter till sig själv... det känns som att någon borde lära den Bolivarianska Revolutionens Fader lite om debet och kredit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar