torsdag 7 oktober 2010

Äntligen!!

Idag blev årets nobelpristagare i litteratur oficiellt tillkännagiven.
Han heter Mario Vargas Llosa, är född 1936 i bedårande vackra Arequipa i Perú och innehar numera dubbelt medborgarskap i form av ett spanskt vid sidan av sitt peruanska, och han är en av Sydamerikas mest framstående författare. Han har dessutom ställt upp i ett peruanskt presidentval där han förlorade mot den korrupte och girige Alberto Fujimori.

Vargas Llosa har hela tiden agerat lite i skymundan, han har publicerat sina böcker och haft sin trogna skara läsare men han har alltid tvingats stå i skuggan av till exempel Gabriel García Márquez som erhöll nobelpriset i litteratur 1982.

Men inte längre. Mario Vargas Llosa är ett mycket bra val! Även om Vargas Llosa är tydligt inspirerad av socialismen i sin skrivande konst så skriver han bra och intressant litteratur. Äntligen en författare som man känner till, vars böcker man har läst och uppskattar, och som dessutom var berömd innan och som kommer fortsätta vara berömd även efter prisutdelningen.

Felicidades, maestro Mario Vargas Llosa!

2 kommentarer:

  1. Har du läst America Vera Zavalas kommentar i Aftonbladet? Maria Vargas Llosa har helt fel politiska åsikter. Självklart ska han då inte ha något nobelpris.
    http://www.aftonbladet.se/debatt/article7917810.ab

    Hörde förresten Göran Greider uttrycka liknande åsikter i TV4 nyss.

    SvaraRadera
  2. Rolig läsning faktiskt. Hon verkar ha splittrade åsikter den där damen då hon i en mening kritiserar Latinamerikas korruption samtidigt som hon i nästa mening indirekt tar parti för den värste av dem alla: Alberto Fujimori, som sitter FÄNGSLAD i Perú för just korruption.

    Vargas Llosa har sina åsikter, Vera Zavala har sina. Men det är så typiskt en kommunist och vänsterterrorist, för det är precis vad hon är, att kalla alla människor med avvikande åsikter än sina egna för "antidemokrater". Och för kommunisterna är det ju otänkbart att någon som kritiserar dem skulle tilldelas någon uppmärksamhet, än mindre något pris. Vargas Llosa har, mycket riktigt, tagit parti för Piñera i Chile och därför är han per se en "anti-demokrat" och uppsatt på hela vänsterns ute-lista och intetsägande texter som Vera Zavalas poppar upp i diverse forum.

    Tycker att hennes text var lite som en självbiografi faktiskt. Vera Zavala kallar Vargas Llosa för bitter och "politiskt impotent" när det i själva verket är hon själv som är det. Hon var väl hyfsat populär en gång i tiden, ledfigur i vänsterterroristorganisationerna Ung Vänster och Attac, men nu är det ingen som längre bryr sig om den här lilla tösen och då skriver man lite självömkande och innehållslösa krönikor lite här och där.

    Och har Göran Greider verkligen läst en bok?

    SvaraRadera