måndag 10 oktober 2011

D-Day: Día de la Raza, Datorvirus och Disco

God eftermiddag och trevlig Día de la Raza mina trogna läsare!

Till att börja med en ursäkt för det skrala uppdaterandet på sistone. Min kära dator har dessvärre råkat ut för ett virus, ett till synes ganska aggressivt sådant, eller så har rentav hela hårddisken helt enkelt kraschat. Den går iallafall inte att använda längre och till råga på allt hittar inte något av mina antivirusprogram något fel på den. Jag får försöka fixa till min lojale skrivarkamrat snarast. Skriver nu på frugans dator med chilenskt tangentbord och vänjer mig vid att manuellt lägga till de svenska bokstäverna å, ä och ö genom diverse knappkombinationer.

Vi har haft en trevlig långhelg annars med familjemiddagar och en underbar nordchilensk vårvärme med brännande sol och dryga 25 grader. Havet uppnår dock inte badvänlig temperatur än men det är lockande att hoppa i de azurblå bränningarna när man går längs Costaneran med solskyddsfaktor 50 kletat i ansikte och nacke!

Som sagt har det varit långhelg med ledigt och stängt idag måndag då man firar traditionen Día de la Raza med högtidlighållande av en av historiens störste sneseglare och landkrabbor Christoffer Columbus och hans så kallade "upptäckt" av Karibien år 1492. Att portugisiska fiskare med största sannolikhet nådde Brasilien redan i början av 1400-talet (flera samtida portugisiska sjökort visar ett landområde som uppvisar slående likheter med Brasiliens nordöstra hörn), att kinesiska upptäcktsresande förmodligen landsteg i Californien och västra Canada under 1200-talet och att norsk-isländsk-gönländska vikingar grundade en vikingakoloni i norra Canada på 1000-talet glöms ibland liksom lite bort... Men framför allt "upptäcktes" ju Amerika för minst 25 000 år sedan av de sibiriska jägare och samlare som senare skulle komma att utgöra kontinentens urbefolkning. Samma folk som generaliserande kallades "indianos" av Columbus då han fram till sin död envetet höll fast vid att han hade hittat sjövägen till Indien. Sneseglare var ordet... Även kapten Gustjin på U-137 ligger ju bra till i den konkurrensen men vi ska inte klaga, endast se till historiska fakta.

I lördags åt vi förövrigt en speciell middag med Gabrielas familj: den heter rätt och slätt Disco, ordet kan väl närmast översättas med svenskans Fat. Här följer tillagningsproceduren: Leta upp ett stort djupt och eldfast fat (liknande en stor wok) som Ni inte är alltför rädda om, tänd grillen och balansera fatet direkt ovanpå, inte på gallret, och häll i duktigt med matolja. När fatet och oljan är varma slänger Ni i massor av köttbitar, chorizo, lök, morötter samt färska musslor. Salta efter behag och stek allting i oljan över elden/glöden under omrörning i någon minut, häll sedan på två flaskor vitt vin och låt sjuda tills musslorna har öppnat sig. Servera sedan omgående, se till att Era gäster sitter startklara vid bordet då maten kallnar förvånansvärt fort. Disco är fantastiskt gott och lite unikt, det är ju inte varje dag som man kokar nötkött och körv i vitt vin men det rekommenderas starkt. Ska se om jag inte kommer försöka laga till en Disco hemma för familjen när jag reser hem i november...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar