söndag 19 december 2010

Perú

Igår var jag en sväng över dagen till Tacna i Perú.
Staden kallas "Den heroiska" på grund av sitt motstånd mot Chile då staden de facto tillhörde Chile under perioden 1884-1929. Trots envetna försök från chilensk sida att "chilenisera" staden och dess invånare lyckades de aldrig omvända befolkningen att tillhöra de röd-vit-blå istället för de röd-vita. TIll slut insåg Chile att det inte var någon idé med Tacna och lämnade tillbaka staden till Perú år 1929. Det gick betytligt bättre att införliva Arica i Chile, och det är jag tacksam för.

Till Tacna åker man för att shoppa billigt och äta god mat. Det var precis det vi gjorde, jag, Gabrielas syster Paula och hennes sambo Jorge. Peruanska tullen börjar på en gång att visa sig på styva linan genom leda oss likt boskap från ena kontrollen till den andra. Av vilken anledning, jag menar vem fan försöker smuggla något FRÅN CHILE TILL PERÚ? Nåväl, peruanska kontrollerna tog sina två timmar, men efter att ha fått en otydlig stämpel i passet och blivit tilldelad 90 dagars turistvisum satte jag återigen fötterna i Perú. Det var ett tag sedan. Väl framme i staden (efter en färd på dåliga vägar, kantade av skräp) passade jag på att lämna in mina glasögon för en liten översyn innan vi åkte iväg till en utmärkt fiskrestaurang för lunch. De bjöd på en liten drink där, Tacna Sour hette den. Den var god, inte helt olik Margarita. Sedan var det dags för shopping! Under hela dagen köpte jag ett par flip-flops, en magväska, två flaskor rom (Flor de Caña, 60 kr, helt ok eller hur?) samt piratkopierade filmer och wii-spel. Helt otroligt egentligen, 7 eller 8 spel och filmer för 20 kr. Magväskan kostade 50 kr och i Chile används de mer som en axelväska. Praktiskt! Ja, L.S., jag är nu stolt innehavare av en bögslunga!

En timme av eftermiddagens brännande sol (faktor 50 på!) tillbringades på ett kasino, gissa vem som vann 60 Nuevo Soles, motsvarande 150 kr på en enarmad bandit. Framåt kvällningen var det så dags att bege sig tillbaka till civilisationen i Chile, och efter att ha smugglat in 4 liter sprit och säkert 50 skivor med film och spel trampade vi åter chilensk mark. En trevlig tur till vårt nordliga grannland var det!

Idag är det söndag och jag har bara 3 timmar kvar på min status som gräsänkling. Gabriela har nämligen också varit i Perú men längre norrut, i Arequipa, på en konferens med sitt universitet sedan i torsdags och idag kommer hon tillbaka. Har saknat henne, det känns lite annorlunda (men inte konstigt) att vara här utan henne. I fredags afton var jag ute med Marcelo och Álvaro och tog ett par glas på en salsapub. Vårt bord på tre grabbar beställde sammanlagt in nio drinkar (tre var) samt ett fat med pommes och chicken nuggets som Marcelo och Álvaro delade på. Slutsumma? 24 500 CHP, motsvarande lite drygt 300 SEK.

Idag den 19 december firar mina föräldrar 30-årig bröllopsdag. STORT GRATTIS TILL ER, må ni vara gifta i 30 år till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar