måndag 28 februari 2011

Ollanta Humala

Ollanta Humala heter en peruansk politiker som ställer upp i det stundande presidentvalet i landet lite norr om oss. Han är något så ovanligt som ultranationalist, militär och kommunist. Man trodde att de ingredienterna inte gick att förena, de skulle skära sig direkt. Men han lyckas. Han är partiledare för Partido Nacionalista Peruano och den ideologi han predikar är en kompott av nationalism och irredentism, socialism, militarism, anti-chilenism och ett etnocentriskt överdrivet förskönande av quechua-språket och inkakulturen.

Humala är känd, både i Perú och på kontinenten, både för sina populistiska och nationalistiskt hätska och hatiska uttalanden mot sina grannländer. Inte bara mot Chile utan även mot Bolivia och Ecuador har han yttrat framför allt territoriella anspråk mot. Samtidigt kan han i andra sammanhang tala sig gråtmild om "broderländerna i Sydamerika" och vikten av att skapa en Pan-Sydamerikansk stat och han använder då gärna jämförelser med Confederación PeruBoliviana, en union mellan Bolivia och Perú som existerade mellan 1836 till 1839. Och i dagens Estrella Arica kan man läsa att den här dåren, om han nu vinner presidentvalet, ska köpa Arica. Han var på besök i den heroiska staden på andra sidan gränsen och valtalade, och sade där att som hämnd för gångna oförätter från chilensk sida ska peruanska staten börja köpa upp mark i Arica för att göra området peruanskt igen. Han ska också utvisa alla chilenska medborgare som i sitt arbete är bosatta på andra sidan gränsen och han anklagar de tidigare peruanska presidenterna Toledo och Fujimori för att inte ha haft "tydliga geopolitiska mål för landet".

Man borde inte bry sig. Ollanta Humala är lite som Chávez - en populist som älskar uppmärksamhet och provokationer och att skapa rubriker. Varken han eller Perú kommer någonsin att lyckas återta Arica, regionen tillhör Chile, så som sagt man borde inte bry sig. Men när ytterligare ett utspel mot norra Chile hörs från grannländerna på väldigt kort tid börjar det bli tröttsamt. Perú har dessutom anmält Chile till Internationella Domstolen i Haag och Bolivias president hojtar att han ska återta Antofagasta på militär väg.

Vad händer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar