tisdag 1 februari 2011

Söndag = ASADO

I stora delar av Sydamerika är söndagen synonymt med orgie i diverse kött- och inälvsprodukter som sakta steks över glödande kol, d.v.s. ASADO. Argentina är asadons och grillfestens hemland och Mecka, oavsett vad jänkarna säger med sina flottiga T-bones och sötsliskiga barbecues. En argentinsk grillfest varar en hel dag och man äter inte mycket annat än kött i olika former förrutom möjligtvis en grönsallad eller några bitar tomater, men till största delen är det en föreställning där första, andra och tredje akten består av kött, chorizo, morcilla (blodkorv), riñón (njure) och chinchulín (tunntarm) och andra inälvor, nersköljt med rödvin. Sprakande eld, vedugn murad med sten från Mordor och ett grillgaller från filmen Terminator 2 och så detta kött, detta himmelska kött!

Här på andra sidan Anderna är det dock lite mer återhållsamt med frosseriet i de animaliska produkterna, till exempel blir man serverad potatissallad och andra tillbehör och själva ätandet håller inte på från solens uppgång till nedgång, MEN det hindrade oss inte från att i söndags ställa till med en äkta sydamerikansk grillfest ergo ASADO.

Det var den första riktiga asadon sen jag kom hit till Chile så ni kan ju ana hur jag längtade! Vi hade asadon hemma hos oss och då vi bor på fjärde våningen i en lägenhet så kan det bli lite bök med just de murade grillarna på balkongen så i vårt fall fick ett halvt oljefat duga denna gång. Svåger Jorge stod för kött och chorizo och tillagningen av desamma, damerna stod i köket och förberedde olika sallader, potatis och grönsaker, småtjejerna tittade på TV och vi andra grabbar stod på balkongen och officiellt assisterade Jorge men egentligen bara pratade och drack iskall öl. För värmens skull. Man måste dricka i denna värme.

Det finns många skillnader mellan gamla Sverige och nya Sydamerika vad gäller grillat. I Sverige grillar man i en liten plåtburk med en massa tändvätska grönsaker och skaldjur på spett (det är dock gott, mycket gott), man marinerar sötsurt fläsk och kryddar kyckling och de riktiga fantasterna smaskar på en färdigmarinerad flintastek som sedan förtärs med mimosasallad och Trocadero utanför husvagnen. I Sydamerika äter man det renaste köttet på den här sidan solsystemet med salt och möjligtvis citron som enda krydda. Sveariket må ha existerat i 1500 år och Sydamerika i knappt 200, men sorry - när det kommer till att grilla så är Sydamerika lika överlägset Sverige på gallret som på fotbollsplanen.



I full färd med grillandet.

På balkongen fick vi också äran att avnjuta den första smakbiten på varje asado, nämligen Choripan. Det tillagas på följande sätt: Grilla en chorizo, lägg den mellan två frasiga brödbitar och ät.


Jorge och svärmor Valeria mumsar Choripan

Vid lunchbordet (ja, detta var en lunch) placerades sedan hela familjen för att avnjuta resultatet av Jorges tillhandahavanden vid oljefatet och resultatet blev bra, väldigt mycket bra. På bilden syns några av tillbehören, en bönsallad och potatissallad som fick stå mer eller mindre orörd då vi krubbade nygrillat sydamerikanskt kött. En skillnad mellan Chile och Argentina är att i Chile grillar man först och äter sen. I Argentina grillar man och äter på samma gång, och det tar aldrig slut. Att grilla är en ritual som kräver sin yrkesman. Jag kan till exempel inte göra en asado än så länge även om jag ser, observerar och lär mig. Själva ritualen är samma i Chile som i Argentina, den största skillnaden är att det i Chile först grillas och sedan samlas allt och alla ihop till en gemensam måltid och i Argentina sitter man vid bordet om man vill, umgås med asaderon om man vill, slumrar siesta om man vill etc etc, men glöden vid grillen dör aldrig och maten fortsätter att komma.


Till bords! Den stora läskflaskan på bordet innehåller endast naturliga smak- och färgämnen

Senare på eftermiddagen åkte alla iväg till svägerska Exilda då det hade blivit rent infernaliskt varmt i lägenheten, trots vidöppna fönster och korsdrag. Exilda bor bara runt hörnet men hon har ett litet hus med en trädgård där det fläktar. Behövligt med 30 graders värme och paltkoma. Hos Exilda tillbringades eftermiddagen med att spela kort, lyssna på musik och sippa iskall pilsner, argentinsk förövrigt, har hittat ett ställe som säljer Quilmes.



På kvällen tog vi alla en biltur, "dar una vuelta" som man säger. "Dar una vuelta" kan väl närmast översättas med att just "Ta en tur" och man sätter sig helt enkelt i bilen och åker iväg utan att ha något speciellt mål i sikte. Vi åkte först till Valle Lluta strax norr om stan och sedan tillbaka hem via Costanera och en magnifik solnedgång över Stilla Havet. Kvällen och dagen avslutades sedan med en lätt vegetarisk middag och tidigt besök hos John Blund.

Vilken söndag! Vilket härligt land!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar