fredag 6 april 2012

Långfredag

Håhåjaja. Här är det Långfredag, precis som i den större delen av världen, och det märks. Trots den sekulariserade nivån på Chiles samhälle så håller man såpass mycket på traditionen att det känns att denna dag är en sorgens dag. Ingenting är öppet, folk håller sig inomhus och TV visar endast filmer, serier och dokumentärer om Jesu liv och lidande. Till och med katten (fortfarande inget bra namn, hjälp oss nu!) håller sig ovanligt i skinnet idag.

Jag ska snart iväg till universitetet en sväng och träffa några klasskamrater för att göra klart ett arbete till administrationen, så detta blir bara en kort berättelse om hur vår fredag har varit hittills.

Vi tog en biltur ut på La Isla och tittade på havet och alla som surfade på förmiddagen. Havet är friskt och rent igen och glittrar med en djupblå ton. Borta är all gegga som floderna förde med sig uppifrån bergen och borta är all bråte, drivved och träd som följde med på flodernas fart. Senare bjöds vi upp att äta lunch hos svärmor på eftermiddagen; musslor till förrätt och stekt fisk som varmrätt. Musslor tycker jag vanligtvis inte om men denna gång var det något speciellt över dessa. Sväran hade kokat dem, sedan öppnat dem och gröpt ur allt klet för att blanda med hackad lök och koriander. Sedan hade hon lagt sörjan tillbaka i skalen och rivit parmesanost på för att till slut koka/gratinera dem i ugnen i en djup plåt tillsammans med vattnet som de hade kokats i. Resultatet blev helt sanslöst smarrigt, testa detta någon gång. Mätta och belåtna (och avlappnade efter ett par glas vin) var det sedan meningen att jag skulle ha pluggat engelska (den avancerade engelskan naturligtvis), matematik och juridik på eftermiddagen men istället fastnade vi med varsin Mango Sour och honungsmelon framför TV: n och Mästerverket framför alla, det med ett mycket stort M: Ben Hur. Det är synd att det inte görs sådana filmer längre.

Universitetet och klasskamrater väntar nu, Glad Påsk till Er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar