söndag 29 april 2012

Söndag

God söndag!
Under den dryga vecka som jag inte har varit aktiv här så har Blogger ändrat display på sin kontrollpanel. Me no like.

Vi ändrade till vintertid i Chile i natt så nu är det sex timmars tidsskillnad från Sverige. Stryktipset behöver med andra ord fixas på fredagen, far.

Nu äntligen har en vecka av intensiva studier nått sitt slut. Totalt har jag avverkat fyra tentor (juridik, matematik, kommunikation och administration), tre betygsbärande diagnostiska prov (engelska, juridik och matematik) samt två inlämningsarbeten (kommunikation och administration). Hoppas nu bara att allt flit bär frukt med lite hyfsade betyg också.

Genomförandet av tentor här i Chile är något annorlunda från de i Sverige, jag ska förklara på vilket sätt. Och jag har studerat vid tre institutioner på två universitet i Sverige så jag vet...

I Chile måste Ni först och främst komma i tid till examen och iklädd formell klädsel. "Formell klädsel" innebär kanske inte svart kostym men för herrar åtminstone skjorta, slips och kavaj. Och "komma i tid" innebär just det som det betyder. Om Ni inte uppfyller dessa två ganska banala kriterier, passa tiden och formell klädsel, så äger Ni inte rätt att skriva tentamen. Det enda som Ni får ha framme på bänken/skrivbordet är ett par pennor i bläck, blyerts är inte tillåtet, och på sin höjd en flaska vatten. Er mobiltelfon ska inte bara vara inställd på ljudlös profil, den ska vara avstängd, och den som viskar, pratar eller för oväsen avvisas från salen och erhåller lägsta betyg av sju möjliga, det heter KLANDERVÄRT och stavas med en enkel 1. I Sverige kan Ni komma och gå till och från tentamen lite som Ni själv önskar. Det pratas, viskas och väsnas i salen, mobiltelefoner ringer stup i ett och det ska inte bara svaras i dem, det ska dessutom tjattras i dem. Folk skyfflar upp så mycket godis, chips och läsk på bänkarna så det ser mer ut som en Pressbyrå än en tentamensskrivning och det ska öppnas och prasslas och bjudas runt till kamrater.

Jag gillar och uppskattar mer hur tentamensskrivningen är härnere.

I övrigt då? Fredag kväll avrundades ytterst lämpligt med en asado och några glas utmärkt vin, en bra avslutning på en produktiv vecka. Annars har helgen varit ganska lugn, en vanlig lördag igår med städhjälp och besök på marknaden som vanligt. Hösten verkar fortfarande inte riktigt vilja komma till vår lilla stad, kvällarna kan vara lite kyligare än vanligt men dagen är fortfarande varm och solig. En mindre rolig nyhet är att en stor korruptionsskandal har uppdagats i Arica med företagsledare och kommunstyrelse. Totalt sitter just nu 19 personer häktade, däribland dem vår tidigare borgmästare, socialisten Waldo Sankán. Policía De Investigaciones har gjort ett fabulöst arbete med att komma de korrumperade tjuvarna och banditerna på spåren och hittills har 4 miljarder pesos (55 miljoner SEK) kunnat lokaliseras i olika tillhåll. Tragiskt, skamligt, pinsamt är orden och jag hoppas att Waldo Sankán (till syvende och sist är det han i egenskap av borgmästare som är den ytterst ansvarige) och hans anhang får sitta länge, länge i fängelset i Acha, i öknens ödemark på väg mot Iquique.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar