torsdag 12 maj 2011

Kommentar på Disciplinnämndens dom

Skrev en tidigare text om incidenten som inträffade i den allsvenska matchen mellan Syrianska mot AIK då en smällare kastades in på planen. Ett tämligen harmlöst pojkstreck anser jag om man jämför med vad som händer ute i Europa på fotbollsplanen och -läktarna men denna händelse har i god överdriven landet-lagom-anda förstorats upp till krigsnyheter med epitet som "SKANDAL", "SPELARE FLYDDE", "KAOS" och så vidare. Det har spekulerats i vilka påföljder som ska drabba AIK (lustigt förresten att det är bara AIK som har diskuterats och aldrig till exempel det faktum att matchen gick på Syrianskas hemmaarena?) och likt en medeltida pöbel har journalister och förståsigpåare tävlat i vem som kan hojta högst och vem som får stå längst fram när första stenen kastas.

Idag kom så "domen". Syrianska tilldöms segern med 3 - 0 och AIK får höga böter. Det må väl vara hänt. Det var en väntad påföljd och den är väl i sin ordning anser jag. Disciplinnämnden hänvisar till "paragraf 15, kapitel 2" i sin stora lagbok som stadgar om just 3 - 0-förluster och böter för det lag vars supportrar inte kan hålla sig från stök. Men däremot hotar Disciplinnämnden nu AIK med att utesluta och tvångsnedflytta klubben om liknande incidenter skulle upprepas, återigen hänvisandes till samma paragraf 15.

Vilket praktläge för en djurgårdare, hammarbyare eller vilken annan AIK-hatare som helst som nu kan ta chansen att förklädd med svartgula attiraljer knalla in på Råsunda eller på AIK: s bortaläktare och slänga in en ny smällare från AIK-klacken. Matchen avbryts, nya rubriker hos kvällspressen och Disciplinnämnden tar nu beslutet att tvångsnedflytta AIK ur Allsvenskan. AIK: s antagonister myser och hånler. Det behöver förresten inte vara riktat mot just AIK, detta gäller ju vilket lag som helst, men AIK ligger nu i riskzonen efter incidenten mot Syrianska.

Självklart ska Disciplinnämnden kunna gå in och utdöma påföljder, men när de börjar lägga sig i matchresultat och deltagande lag i de olika serierna har de börjat få lite för mycket makt. Resultat och vilka lag som spelar i svensk fotbolls olika divisioner ska avgöras på gräsmattan med 22 spelare och en boll, varken mer eller mindre, och inte av ett gäng pampar på ett kontor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar